lenasnewlife

Denna blogg handlar om mina fyra hundar; bordercollierna Bezz 13 år, Guinezz 6 år, Glizz 1 år och en golden Raki 6 år. Om min viktresa som gett mig ett nytt liv, min familj, mina vänner, min utbildning till ackupunktör för hund och häst och alla trädgårdsprojekt.

Liten ligist!

Publicerad 2011-07-30 17:09:49 i Allmänt


Nog för att man lätt glömmer hur det är att ha valp, men dennal lilla "dam" slår alla valpar jag tidigare haft!!
Allt, precis ALLT skall in i munnen, stenar, gamla tuggummin, papper, barkbitar, löv, jord gamla plnteringskrukor, bordsben, stolsben, matskålar, plädar, kuddar katbbajs mm. Då gäller et att sticka som bara f-n, nån kan ju komma och sno det dyrbara.... Så för tillfället tränas här massor av byteslekar; en god gotte mot ett avlämnande. Hon kommer för det mesta, det är ju ganska kul med beröm o godis av matte. Tränar även detta med saker sopm hon får ha så att hon aldrig skall veta om det roliga tas bort eller om hon får fortsätta leka med den. Det har lyckats varje gång hiittills förutom när hon hittade en hård oskant i jordgubbslandet ??? Nån fågel måste ha tappat den. Men då var det stört omöjligt att ens få kontakt med henne då hon flytt in under sin älskade jersminbuske!

Inte kan man väl tro att detta lilla charmtroll kan hitta på så mycket hyss?



Hur går det då med koppelträning, inkallning och rumsrenheten? Jo, ganska bra faktiskt. Bäst funkar inkallningen 19 gånger av 20 kommer hon som en blixt, slår ner rumpan fort som bara den framför mig och väntar på sin belöning. ♥ Me like!




Med rumsrenheten går det bättre och bättre, här hemma kan hon ibland inte ha tid at göra ifrån sig så då händer det att hon faktiskt gått in för att kissa, ja ja det är sånt som händer när man har roligt!

Det som går sämst är faktiskt koppelträningen. Då Glizz alltid skall ha nåt i munnen och hon tröttnat på alla mina "nej" eller "aj-aj" (tuggummi o stenar) börjar hon bita i kopplet...Men det kommer att lossna så småningom, kanske borde jag träna lite mer, men bor man på landet så gör man.

Nu har det iof blivit så att jag är tvungen att ha med henne på jobbet. Det funkar otroligt bra! Hon har blivit allas favorit, vi är nu bara sex personer som jobbar (av 34). Hon är så lugn och avslappnad. Faktiskt är det nästan lite enklare då det blir mer fasta rutiner av gäller rastning och måltider. Hon skall vara med mig ytterligare en och en halv vecka, sen har jag lite mer semester. Hon måste vara med mig nu för Lasse har inte en chans att kolla henne när hon är ute då han har så ont och svårt att gå.
Vi får väl se hur vi skall lösa detta om situationen för Lasse blir värre. Får nog börja träna henne i att vara i hundgården, tillsammans med dom andra hundarna. Hon har prövat att sitta där , men då bara tillsammans med Guinezz. Det var väl ingen höjdare, precis. Men hon lär sig nog att tycka om hundgården  hon med, dom andra älskar den ju.

Här kommer några kort på mina älskade flickor. Mitt hjärta Guinezz och mitt hjärtegryn Glizz:




















Det var allt för denna gången!
Nu går jag ut i trädgården med ett glas vin, prövar att ringa en god vän och njuter av att det nu blev sol istället för regn.


Tack för titten!

♥ Vore kul med nån kommentar från er som är inne och läser min blogg, är ju lite nyfiken! ♥


Och glöm inte att vara rädda om varandra!

Lena - Guinezz - Glizz

Första miljöträningen

Publicerad 2011-07-23 22:48:31 i Allmänt

Idag har vi haft vår första lilla miljöträning. Vi åkte ner till SORF (Salaortens Ryttarförening) där dom hade körtävling. Det var även första gången hon åkte själv i bilen, vilket hördes! Hon har inte sagt ett pip när Guinezz legat i buren bredvid, men nu visade hon att det fanns röstresurser!  Det var inte långvarigt, utan hon tystnade och somnade efter max fem minuter. Kommer ihåg hur Guinezz var som valp, tog minst 20-30 min innan hon tystnade.
Nåväl, väl framme var nog själva promenaden från bilen upp till tävlingsbanan den mest påfrestande biten för lilla fröken; så många nya dofter, nya människor som bara måste få gosa lite, vilket dom självklart fick.
Väl framme så tyckte hon hästarna med vagnarna var lite läskiga, men under mattes ben är man ju trygg och efter några hästar så la hon sig ner och somnade.
När vi varit där i två timmar var det dags att åka hem igen. Vägen tillbaka till bilen gick som en dans. Hundarna vi mötte på vägen; en vit mellanpudel, en skotte, en wheaten terrier var helt ointressanta men när vi mötte en aussie blev hon intresserad, typiskt BC!
Typiskt nog hade batteriet till kameran laddat ur så det blev inga foton tagna idag.

Glizz har även fått pröva på att sitta i hundgården tillsammans med Guinezz. Det var väl ingen höjdare precis, men hon försökte iaf inte klättra ur. Och så länge idolen Guinezz är med så går det väl an..

Älskar att bära, här hon just snott Guinezz favvoring.


Hon har börjat ta ton, lilla fröken! Främst mot katterna. Gamla Venessa 18 år tycker inte det är ok, men hon säger inte ifrån utan försöker gömma sig. Idag hoppade hon ner i en pappkasse och låg där i över en timme, stackarn.
Vilmer, däremot svarar emot. Men Glizz verkar fatta att för nära kan bli farligt för det är mycket retande, morrande och skällande, men på 20 cm avstånd. Får väl se när hon åker på sin första snyting, den ligger inte långt borta.

Hon hittar ALLT, både smått och stort! Det värsta är alla små stena hon hittar, det är ett evigt bytande; sten mot godis. Min gamla Razzia var likadan som valp, så det är bara att hålla ut.

Här har hon hittat ett gammal märgben, men än går det går bra att byta det mot en gotta ♥


Det var allt för denna gång!

Men, kom ihåg att vara rädda om varandra!

Lena ♥ Guinezz ♥ Glizz

Härliga dagar och lite rackartyg.

Publicerad 2011-07-21 23:48:09 i Allmänt

Nu har det gått några dagar sen vi fick hem Glizz. Mötet med dom andra hundarna blev lite som vi trott men oxå helt tvärtom....

Mötet med Bezz blev som vi trodde; lite avvaktande. Glizz känner nog att det är en "äldre dam" hon har att göra med. Hon är väldigt försiktig vid alla närmanden och Bezz är ytterst "nådig" inför unga fröken. Ska bli spännanden att se hur det blir ju modigare Glizz blir.

Kolla in Bezz svans:


Mötet med Raki trodde vi nog skulle gå enklare, men icke! Raki tycker hon är en för mycket i vår familj!!! Raki väljer att noncha (?) henne totalt. Kommer Glizz närmare än 50 cm så visaade Raki alla sina vita vackra tänder..., men nu efter tre hela dagar släpper hon fram henne till 25 cm avstånd!



Däremot har Glizz valt Guinezz till sin stora idol. Då det är Guinezz o Glizz som jag skall
jobba med framöver gör ju detta mig otroligt glad! Ingen svartsjuka än!
Guinezz har tagit på sig rollen som uppfostrare och mattes hjälpreda!!! Det är ganska mycket morrande; bara så att Glizz vet sin plats framförallt efter att den lilla försökt knycka Guinezz frukost!
Guinezz tycker det är ok att hon, BARA hon ska uppfostra den lilla. Om/när Bezz eller Raki försöker minsta lilla morr ställer sig Guinezz emellan och morrar åt Bezz el Raki. Detta är på både gott och ont, då Raki kan svara emot. Inte kul om/när Raki och Guinezz ryker ihop. Här gäller det att vara med och avstyra.

Guinezz och Glizz:




Men lite läskigt kan det bli när alla tre kommer samtidigt:

Tror det är bäst att dra:


♥♥♥

Igår, onsdag, kom Hannah, Johan, Tilda, Tuva och Ezzi hit.
Gissa om jag längtat! Synd att det är två timmars bilresa, dom bor i Gnesta. Nu är det iof bara tre veckor sen vi träffades, men ändå. Flickorna växer så fort nu. Tycker att jag missar så mycket. Men nu har dom varit här och det var TOPPEN.
Dessutom fick vi massor av hjälp. Allt ris och gammalt virke blev bortforslat och gräsmattan/hagen blev klippt. Trimmern startades och nästan alla brännässlor försvann. Tusen tack för all hjälp! Förutom all hjälp, fanns det massor av tid för at umgås, äta gott, dricka gott och pussa ocha krama mina underbara barnbarn. Tror att dom gillade lilla Glizz; det blev massor av kel och gos trots att den lilla har sylnålsvassa tänder.



Nästa generation instruktör: Tilda Renefalk:t












♣♣♣

Så har första RACKARYGET gjorts!
Vi har en enorm jersminbuske där vår katt Vilmer brukar ligga och smyga på fåglarna. Nu verkar det som om han även använder busken som skafferi!
Igår dök Glizz in under busken och ville absolut inte komma ut. Typiskt, för busken är tät så det är inte bara att krypa in och hämta henne. Nej det var att vackert locka och pocka. Till slut kom hon ut, SUPERSTOLT!
I munnen hade hon en av de fetaste MÖSS jag sett. Skit, tänkte jag när jag såg hennes min; denna släpper jag ALDRIG!
Hon sprang runt halva gården innan hon bestämde sig för att springa in i huset... För att göra en ganska lång historia kort (tog väl ca 20-30 min) fick jag till slut tag på svansen på Glizz, precis när hon var på väg in under min säng! Då kunde jag "byta" musen mot en leksak!!! Ingen plastpåse hade jag fått tag på i hetsen, utan det var bara att ta den feta muse i svansen och bära ut den. Inte kul...
Nog har jag märkt att hon älskar att bära på saker, så apportering blir nog inget större problem, om det bara handlade om att bära.....problemet kommer nog vid själva avlämnandet....Får försöka komma ihåg detta när vi ev börjar med apporteringsträning.

Avslutar med några bilder på hennes nya favoritplats utomhus: (den lilla valphagen klättrar hon ur)



Jag har även lärt mig lärt mig gå på bordet (det har "gammelhusse" Olle lärt mig)


Men det är jobbigt med rackartyg, så en skön dyna är aldrig fel:




Avslutar med en raport om hur Lasse mår.
Som de flesta vet har han ju nu (för en vecka sedan) även amputerat stortån, så det är alltså två tår som nu är borttagna. Nu har han fått en mindre infektion och har feber. Dom har tagit odlingsprover som vi förhoppningsvis får svar på i morgon, fredag. Ev kan dom då byta penecilin. All stark medicin som han nu äter gör att han mår illa nästan hela tiden och så fort han äter så kräks han.
Hoppas verkligen dom kan göra nåt, så han kommer att må lite bättre. Han har haft nog nu, tycker jag!

Nog för denna gång!
Må så gott, alla vänner! Och glöm inte att vara rädda om varandra!

Hund-ra kramar

Lena ♥ Guinezz ♥ Glizz

Allt är såå nytt!!!

Publicerad 2011-07-18 22:46:03 i Allmänt

Det är inte lätt att vara en liten valp på 8 veckor. Allt är ju så himla nytt. Ny matte, ny husse, nya "syskon/kompisar, nytt hem, ny bil och en himla massa nya dofter.
Men nu är hon äntligen hemma i sitt nya hem och nu sover hon efter en jättelåång dag.



Först var det ett besök hos tant vetten; alla fick godkänt, men man blir lite trött och tagen efter ett sånt besök.

Det var två valpar som hämtades idag: min Glizz och ena systern som heter Glizzie Queen, men som kommer att kallas Lizzie. Glizz och Lizzie är väldigt lika, skall bli spännande och se om de kommer vara det även som vuxna.
Lizzie:


Syster Goosy:


Syster Gissa:


Syster Gippa:


Glizz, Inga-Lill och brorsan Gast:


Efter en stunds mys, mat och lite lek var det dags att lämna sina syskon och ta steget att flytta hemmifrån. Först åka i en ny bil, där det redan satt en hund som hälsar med ett kort morr och sedan vänder ryggen till, hm...Lika bra att krypa längst in och inte synas eller höras.
Det verkade vara det rätta, för båda hundarna somnade och det hördes inte ett knäpp. När jag bara hade två mil kvar vaknade Glizz och började gnälla. Tänkte att hon kanske somnar om, men då fick hon hjälp av Guinezz; alltså två hundar som sjöng rastningens lov. Så det var bara att hitta ett lämpligt ställa att köra av på.

Första promenaden med Glizz och Guinezz:


Koppel och halsband är inte alltid så lätt i början:


Efter den lilla prommisen var vi snart hemma. Först fick Guinezz och Glizz vara lösa en stund, sen släppte vi ut Raki. HON VAR LÄSKIG... stor och GUL, har jag aldrig sett sa Glizz. Men det gick bra efter en liten stund. Sist ut var Bezz. Inga problem alls. Glizz fjäskade som sjutton för den "gamla damen" och Bezz verkar gilla den lilla från första stund. Tyvärr blev det inga kort tagna vid dessa första möten då det spöregnade.

Nu har hon även morsat på katterna och det gick finfint. Nu är det bara hönsen o papegojan kvar, men det väntar vi med ett tag.

Skall bli spännande och se hur natten kommer att bli, men hon verkar vara en trygg liten tjej så jag tror det kommer gå lika bra som resten av den här dagen. Nu hoppas jag att det blir sol och fin i morgon så jag kan fota i massor.



Må så gott och glöm inte att vara rädda om varandra!

Kram

Lena - Guinezz - Glizz

Låt mig få presentera:

Publicerad 2011-07-08 22:27:16 i Allmänt


Revalills Glizz 6 veckor







Ja, så det kan bli...nu är jag med valp !!! Det var väl inte vad jag tänkt mig, men om man nu blir kär, vad gör man? Jo man följer sitt hjärta ♥. Och nu är jag så himla glad och är bara så himla lessen att jag inte kan få hem henne nu. Tänk om jag stått på mig betr semestervalet, då hade jag haft hela 4 veckors semester efter det att hon flyttat hit. Tack och lov att Lasse är hemma! Men ändå, ja ni fattar.
Hon kommer från Revalills kennel (www.revalillse) hennes mor är Gränsvallarens Reva och hennes far är Suck. IngaLill Svahn är min allra äldsta/bästa kompis i hundvärlden. Vi har ett förflutet som går över 30 år tillbaka. Bara det gör allt lite extra roligt.

Som sagt, nu har jag alltså semester. Det började i samband med midsommar. Då kom kära mor och far hit och vi hade en jättetrevlig helg med sill, snaps, tårta och allt som tillhör en trevlig midsommar. Hyfsad tur med vädret hade vi med, kunde vara utomhus största delen av helgen.

Lasse, far och mor:

Den obligatoriska midsommartårtan:



Söndagen efter midsommar åkte jag ner till Gnesta för att fira mina älskade barnbarn.


Tuva fyllde 1 år:


Och Tilda som fyllde 3 år.


Mina tre älskade flickor efter kalaset:


Efter dessa mysiga dagar åkte jag hem för att packa husvagnen. Lasses bror Lennart fyllde 60 år och vi styrde kosan mot Huddingetrakten. Festen skulle gå av stapeln på lördagen, men vi åkte ner på fredagen för att hjälpa till lite. Vilka trevliga dagar det blev!!! Vi kokade pasta, vi skivade grönsaker, vi plockade blommor, vi fixade fint i det stora partytältet och vi blandade drinkar så det stod härliga till. Vi hade riktigt kul. Festen blev jättelyckad. Vi var ett stort gäng som bidragit till den "stora" presenten; ett växthus. Alla som bidragit gav ett paket som bestod av en glasskiva...som det var en bokstav skrivet på. Sen fick Lennart lägga ett pussel. Gissa vad där stod? Jäklig kul idé, Inger! Tredje dagen städades, diskades och packades tält. Allt gick så smidigt. Tack för trevliga dagar. Vi kommer och skördar tomater nästa år!!!



Efter dessa dagar åkte vi hem för att vila en hel dag!!!
Sen packades den lilla vagnen om för att styra mot Värmdö. Liksom förra året. Vi hade via facebok och vänner uppmanat både gamla och nya vänner att komma ner till Brukshundklubben för en GRILLKNYTIS. Och det kom så många goa vänner. Vilken underbar kväll det blev. Iom att detta var andra året, så räknas det som tradition! Så det blir THE SAME NEXT YEAR!!! Extra roligt var det att Maud fr Säffle var nere samma vecka, och resultatet (!) av detta bli nog ett läger nästa år i Värmland. Gud så roligt det skulle vara! Här kommer några bilder från kvällen:




Maud och sagolika lilla Trolla (12 veckor, tror jag)


Jo då, visst tränade vi.

Här ett härligt kort på Gaya: Ingen risk för islag här inte:


Kringla: Inkallning med ställande! Betyg 12!!!


Cola på stegen, så fint!


Den andra kvällen "fördrevs" i Nacka Strand. Då vi har två jubilarer i "gänget" var det dags att fira dom. Vi åkte till rest J och åt och drack. Maten är superb men kan väl inte säga detsamma om servicen, det tar för lång tid, helt enkelt. Hoppas dock att Britt och Görel var nöjda med kvällen. Det var ändå det som var huvudsaken!

Nästa dag träffades vi för lite hundträning, det blev en en uppletanderuta vilket var toppen för våra hundar iom att vi skulle åka och hälsa på lilla valpen sen.

Vi kom hem sent i går kväll, klockan var nästan 22, så det var bara att pack ur det viktigaste för att ta resterande idag.
Lasse fick åka in till ortopedakuten idag med sin fot. Det är väl själva faan att dom på vårdcentralen inte kan lyssna, eller för den delen inten själva kan SE att stortån inte är ok. På grund av att dom på vårdcentralen inte tagit detta på allvar kommer nu Lasse antagligen få amputera även stortån. Antagligen redan under nästa vecka. Ortopeden var allt annant än "glad" på vårdcentralens slapphet. Faan vad less jag blir på svenska sjukvården!!!!

Avslutar  ändå med en bild på Tilda, Tuva och lilla Glizz:


Och som vanligt:

Glöm inte att vara rädda om varandra !

Om

Min profilbild

Jag är en tjej som tycker jag är mitt i livet. Har passerat "de femtio" men har inte mått så bra som jag gör nu på över femton år. I januari 2011 genomgick jag en Duodenal switch operation. Det är en aggressivare typ av överviktsoperation. Denna op räddade nog mitt liv! Jag och min sambo Lasse bor på en liten gård, 1,5 mil utanför Sala. Vi flyttade hit 2007. Vi har haft några får, dock inte längre, men förhoppningsvis i framtiden igen. Ett gäng med dvärghöns finns här och vår charmige katt Vilmer. Vi har fyra hundar då vårt stora intresse är just hundar. Jag är instruktör inom Sv Brukshundklubben sen 1982. Tycker dock idag att träningen är roligare än själva tävlandet. Våra hundar är tre bordercollies; Bezz 13 år, Guinezz 6 år och Glizz 1 år samt en jaktgolden Raki 6 år. Går en utbildning i ackupunktur för hund och häst i Falun. Så intressant, så spännande och otroligt roligt. Skall bli spännande att se vart denna nya väg kommer att leda?! Tycker numer om att fixa i trädgården, har ju ork nu. Får en massa ideér som blir till lite olika projekt. Till familjen hör även två utflugna döttrar: min dotter och henne två döttrar samt Lasses dotter och hennes två söner.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela